Over ROMKM

Eind november 1981 is tijdens een jaarlijks gezellig samenzijn van oud officieren op Marine kazerne “Erfprins” het idee ontstaan om een reünistenorganisatie op te richten voor oud machinisten. De grondleggers van onze huidige vereniging zijn de “vakbazen” Wal van Osch, Rein de Jong, Piet van Ommen, Piet van Rossum en Jan van Raapkamp.
De organisatie heeft de naam Reünistenorganisatie onderofficieren machinisten Koninklijke marine meegekregen, afgekort ROMKM. De eerste reünie is georganiseerd in 1982. De locatie voor deze reünie wordt natuurlijk de Technische Opleiding Koninklijke Marine in Amsterdam, de bakermat van het dienstvak. Tijdens de reünie in 2002 geeft het toenmalig bestuur te kennen het stokje – een klepsleutel – door te willen geven aan de jongere generatie. Inmiddels zijn er dan, traditioneel op de tweede woensdag in november, twintig reünies georganiseerd.
De jongere generatie, Henk Arends, Joop van Ovost, Cor Aarts, Theo Kroon, Henk Vrinds en Victor de Roy van Zuydewijn nemen de taken van het oude bestuur over en gaan op dezelfde voet verder en zo is op 12 november 2003 de reünie door het nieuwe bestuur georganiseerd. Omdat de organisatie steeds groter wordt en ook defensie regelgeving voor het houden van een reünie op defensielocatie voorschrijft, wordt de organisatie in 2004 een stichting. De naam verandert in Stichting Reünisten onderofficieren machinist Koninklijke Marine, maar de afkorting blijft ROMKM. Anders dan de naam doet vermoeden zijn alle oud machinisten die bij de Koninklijke Marine hebben gediend welkom.
In 2010 komt er wederom een aanpassing van regelgeving voor het houden van een reünie – met behoud van een vergoeding voor het organiseren van een reünie – en besluit het bestuur de stichting te ontbinden en de activiteiten voortaan uit te oefenen in verenigingsverband. Op 28 november 2012 is de Reünistenvereniging oud machinisten Koninklijke Marine opgericht, wederom met de afkorting ROMKM.
Waarom de vereniging ROMKM? Op de reünie van november 2012 is het voor ons als bestuur wederom prettig geweest om te ervaren dat veel oud-techneuten en hun partner of introducé de weg naar de Duckdalf op de oude Rijkswerf hebben gevonden, de ROMKM heeft voor de dertigste keer een reünie georganiseerd.
Gezien de grote opkomst voor ons het bewijs dat er behoefte is om de onderlinge banden aan te halen en tevens een stimulans om daarmee door te gaan.